Leven en werk

Over de hele breedte van zijn hoge voorhoofd staat geschreven: star quality Televisielegende, kersvers musicalartiest, heer op de dansvloer, beest op de planken, buurman en animatie-stem voor de jongsten, acteur met vele gezichten voor de iets volwassener kijker, en – ook dat nog – komiek, bovenal komiek, komiek van de bovenste plank.

Werkelijk àlles heeft hij van de all-round top-entertainer van deze tijd: 100% naambekendheid, een veelvuldig gelauwerde tv-persoonlijkheid, een ontwapenende uitstraling en een ronduit onweerstaanbare lach. En ja, dat laatste is niet onbelangrijk voor een komiek. Reken maar, zijn talent voor humor is volslagen origineel en compleet tijdloos.

Terug, na 17 jaar

Het is naar die hoogsteigen comedy-roots dat Jacques Vermeire terugkeert in zijn nieuwe zaalshow, 5 voor 12. Liefst 17 jaar wacht de Vlaamse liefhebber van de gulle lach al op een nieuwe tournee. Die is er nu: 12 voorstellingen in 5 steden, want het is 5 voor 12.

Jacques Vermeire is daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Drie jaar geleden, in 2009, kondigt hij in De Laatste Show al een terugkeer naar de theaters aan. Maar eerst ligt er nog een vierde seizoen van Sterren op de dansvloer op zijn weg, en een opgemerkte rol in de telenovelle David, en een steeds omvangrijker samenwerking met K3: Marcel in Hallo K3, het konijn in Alice in Wonderland en straks een rol in de nieuwe K3-film. Er zijn stemmetjes te doen in Kung Fu Panda en, recent, The Muppets. Er is Vrienden Van De Veire en Tegen de sterren op… En al die tijd werkt Jacques Vermeire in het verborgene verder aan zijn nieuwe zaalshow. Vandaag, na inmiddels 17 jaar afwezigheid in die zalen, is er geen houden meer aan, Jacques Vermeire keert terug, het is 5 voor 12.

Optreden ‘uit de koffer’

Ook al begint het in de jaren zestig van vorige eeuw met skiffle pop, als frontman van Family Eight, en wat later blues met de Scobo Band, het is met het popcabaret van Kabiaar dat Jacques Vermeire zijn eerste sporen verdient. Zowel op het Humorfestival van Knokke-Heist als op de Camaretten haalt Kabiaar midden jaren zeventig de finale en wat later een hit en een passage in Hitring met Denk aan mij.
Tot ver in de jaren tachtig huldigt Jacques Vermeire een tweesporenbeleid: muziek en komiek. Het is echter de komische acteur die na een radio-introductie in Sportkaffee (Radio 2) naar de televisiesterren gekatapulteerd wordt in Meester, hij begint weer en De 3 wijzen.

De komiek die ooit in zijn eentje en ‘uit zijn koffer’ optrad – uit de koffer optreden is voor de comedian wat busken is voor de muzikant – laat van 1989 tot 1995, samen met aangever Luc Verschueren, werkelijk héél Vlaanderen tranen lachen, van Mannekensvere tot Zichen-Zussen- Bolder, schuddebuiken fans van de gierende lach met Zaalshow I en II, samen goed voor méér dan 1.100 uitverkochte zalen en méér dan 550.000 bezoekers. U leest dit goed.

Kleine scherm, witte doek

Fonske Verzele, Jeanke De Visser, het zijn ook vandaag nog hits, op Youtube. Wie te weten wil komen hoe het hen in al die tijd vergaan is, mag zijn hoop stellen op de nieuwe zaalshow, het is tenslotte 5 voor 12. Geen typetje echter is zo legendarisch als Jacques Vermeires rol van Dimitri De Tremmerie (DDT) in de mega-succes-sitcom van de VRT FC De Kampioenen. Zelfs zijn veelbesproken overstap naar VTM in 1998 kan niet verhinderen dat DDT ontsnapt, de allerlaatste aflevering van het allerlaatste seizoen, dankzij de terugkeer van DDT in 2010 tot beste aflevering ooit verkozen wordt. Al even historisch is de terugkeer van Jacques Vermeire naar de theaters.

Anderhalf decennium lang is Jacques Vermeire niet weg te denken op het kleine scherm: Oei Jacques of De Jacques Vermeire Show, Verschoten & Zoon of De burgemeesters, Sterren op de dansvloer of 101 vragen aan, … En alsof al die kijkcijfertoppers niet volstaan, ook op het grote, witte doek scoort hij met 701.000 bezoekers voor Max in 1994 al een top 10-kaskraker aller tijden.

5 voor 12

Het kenmerkt alleen de allergrootsten: welke hoge toppen zij ook scheren, in alles wat ze doen blijft de bron aanwezig. Jacques Vermeire keert vandaag met een vanzelfsprekende naturel terug naar die oorsprong: comedy voor een levend publiek.

De verwachtingen zijn hoog gespannen, de lat ligt nog hoger. Jacques Vermeire toont in 5 voor 12 dat hij nog steeds die weergaloze komiek is die zijn fans veel te lang hebben moeten missen. En natuurlijk komt hij terug met hilarische typetjes als Fonske Verzele. Maar Jacques Vermeire gaat ook zichzelf helemaal heruitvinden in een avondvullende theatershow die zijn eigen leven feilloos fileert.

Reserveer nu reeds uw lachkramp!

design & coding by B C K L P